457052.jpg

Nyt on maailmankirjat täysin sekaisin!! Herään sunnuntaiaamuna viideltä (mikä ei ole lainkaan normaalia) hirveään mielitekoon: On pakko päästä tekemään leipää! Eihän nyt ole edes täysikuu tai mitään muutakaan kummallista, joka voisi oudon haluni selittää. Ei sitten auta muu kuin nousta ylös ja katsoa minkälaisia aineksia kuivakaapista löytyy.. on näköjään päässyt ko. kaapin sisältö tyhjenemään aika pahasti. Pitää varmaan lähteä alkuviikolla tekemään täydennyksiä. Mutta nyt siis itse asiaan.. kaapin köyhästä sisällöstä johtuen päädyin seuraavanlaiseen ratkaisuun:

Leipä:

5 dl neljänviljan hiutaleita ja leseitä

3 tl herbamare yrttisuolaa (suolapitoisuus 94%)

1 litra piimää (olisi mennyt tänään vanhaksi, joten ajattelin kokeilla, miten sopii tähän)

7 dl grahamjauhoja (sain pussin tyhjennettyä)

3 dl vehnäjauhoja

1,5 pussia kuivahiivaa

Ohje on melkolailla samankaltainen kuin edellinen leipäkokeiluni.. johtuen varmaan siitä kaapin sisällöstä =) Sekoitin suolan, leseet, hiutaleet ja hiivan keskenään . Lisäsin lämmitetyn piimän mukaan seokseen. Jauhoja laitoin vähän kerrallaan sekoitellen, kunnes taikina tuntui sopivan leivottavalta. Voitelin kaksi vuokaa, joihin lappasin taikinan. Annoin kohota tunnin verran, jonka jälkeen laitoin leivät hieman alle 200-asteiseen uuniin. Jouduin jälleen peittämään paistamisen puolessavälissä leivät foliolla, sillä pinta tuntui tulevan liian ruskeaksi. Sopiva kypsennysaika on uunista riippuen 45 minuutin molemmin puolin. Itse suosin leipien tekemistä uunivuoassa, koska oma uunini on sen verran vanha ja kärsinyt, että se pakkaa tekemään aina liian tummaa kaikesta, mitä sinne laittaa. Niin, tästä taikinasta tuli kaksi leipää halkaisijoiltaan n.25cm. Toinen leivistä oli hieman suurempi.

457248.jpg

Kuvassa valmis lopputulos.. eli leipää, margariinia, juustoa, meetwurstia ja kurkkua. Oli kyllä tosi hyvää.