Tervehdys vaan niille, jotka tänne vielä ovat kenties vahingossakin eksyneet. Keittiössäni on ollut erinäisistä syistä johtuen hiljaista viime aikoina. Pimeät syysillat ovat kuitenkin saaneet tarttumaan myös kotioloissa kauhanvarteen. Ostin viime viikolla kokonaisen (n.1,8kg) kirjolohen. Huomasin, että fileoimisen jälkeen perkuutähteitä jäi liian paljon, joten päätin tehdä kalalientä. Tämän jälkeen päätin, että enää en liemikuutioista keittojani tee.. sen verran maukasta liemi oli. Tässä ohjetta:

- Kalan perkuutähteitä (ruodot, pää, nahkaa, yms) kidukset poistettuna

- Vettä

- Merisuolaa (1-2% suolaliuos)

- Sipulia (50g/ litra lientä)

- Porkkanaa (50g/ litra lientä)

- Selleriä (50g/ litra lientä)

- Maustepippuria (5kpl/ litra lientä)

- Valkopippuria (5kpl/ litra lientä)

- Laakerinlehtiä (1kpl/ litra lientä)

- Tillin varsia

Poista kalasta kidukset (lähtevät hyvin vetämällä tai sitten ihan vaan saksilla). Huuhtele kalanperkeet. Lisää perkeet kattilaan ja kaada päälle vettä kunnes perkeet peittyvät. Lisää suola.

Pinnalle muodostuu kiehuessa vaahtoa, joka kuoritaan pois reikäkauhalla. Kuorimatta jättäminen tekee liemestä sameaa.

Lisää liemikasvikset ja mausteet joukkoon. Keittele miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Liian pitkä keittoaika kitkeröittää liemen maun.

Ota liemi jäähtymään puoleksi tunniksi, siivilöi se ja jäähdytä hyvin. Jätä tarvittava liemimäärä jääkaappiin ja pakasta loput myöhempää käyttöä varten.

Liemi sopii hyvin esim. keiitojen ja kastikkeiden pohjaksi.

 Itse käytin lientä kalakeitossa, josta lisää seuraavassa postauksessa!