Tuossa eilen illalla innostuin tekemään taas pitkästä aikaa leipää. Siihen vaikutti hyvin pitkälti se, että en ole jaksanut käydä pitkään aikaan kaupassa, joten tuore leipä tuntui hyvältä ajatukselta. Tein sämpylätaikinan ja maustelin sitä sitten vähän intuition pohjalta. Taikinasta tein kymmenen sämpylää ja yhden ison leivän. Lopputulos oli makuhermoja kutkuttava. Ohje on melko suurpiirteinen, joten kukin toimikoon mielensä mukaan.

976899.jpg

Välimerellinen leipä/ sämpylät

5 dl maustamatonta jogurttia

25 g hiivaa

4 dl sämpyläjauhoja

6-8 dl vehnäjauhoja

loraus öljyä

ripaus sokeria

1tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

kuivattuja yrttejä (provencen mix)

n. 15 mustaa oliivia

5 marinoitua valkosipulin kynttä

125 g fetajuustoa

Lämmitä jogurtti mikrossa kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon murennettu hiiva ja lietä se kunnolla nesteeseen. Pilko oliivit, valkosipuli ja feta hienoksi ja sekoita joukkoon. Nappaa perään muut mausteet (sokeri, suola, paprikajauhe, yrtit) sekä öljy. Sekoita joukkoon jauhot pikkuhiljaa vatkaten, kunnes taikina on sopivantuntuinen. Kohota taikinaa leivinliinan alla kunnes se on kaksinkertainen (n.30 min.) Itse pyöritin taikinasta siis kymmenen sämpylää ja leivän. Sämpylät olivat melko ison kokoisia. Nostata leipä/ sämpylät vielä leivinliinan alla ja voitele ne vedellä ennen uuniinlaittoa. Painele leivän päälle esim. oliiveja koristeeksi. Laita sämpylät uuniin 225 asteeseen noin vartiksi ja leipä 200 asteeseen noin 45 minuutiksi. Tarjoile tuoreena pelkän voin kera.