Ohhoh, onpa siitä jo kulunut aikaa, kun viimeksi olen ehtinyt koneen ääreen istahtamaan ja kirjoittelemaan enemmän tai vähemmän onnistuneista kokkailuistani... mutta.. parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sanoo vanha sananparsi. Tai.. kun tämän pojan keitoksista puhutaan, niin voisi ehkä se parempi vaihtoehto olla tuo jälkimmäinen  -ei milloinkaan. Olen tehnyt useampaan otteeseen kotikebabia enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Hyvän perusohjeen löysin aikanani www.kebabille.com sivuston kautta.. siitä olen sitten soveltanut aina tarkoituksen mukaan erilaisia pötkylöitä (esim. itämainen, kreikkalainen, riistainen jne.). Eilen Pekkateemu oli vähän viihdyttämässä itseään paikallisessa naiktklupissa, jossa tuli tuota "viisasten juomaa" otettua ehkä se yksi tuoppinen liikaa.. ei oloni nimittäin ainakaan kovin viisaalta tuntunut.. varsinkaan sunnuntaiaamuna =) Perinteistä yöpizzaa ei tullut haettua, joten tänään oli suolaisen mieliteko todella suuri. Pakastimesta löytyi jauhelihaa, joten pistinpä sitten kepappipötkylän uuniin. Tällä kertaa tein lihasta todella tulisen version, joten mausteita kannattaa vähentää huomattavasti ellet ole tulisen ystävä! Laitan tähän itse käyttämäni ainesmäärät:

400g naudan paistijauhelihaa

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1tl Herbamare yrttisuolaa

Paljon mustapippuria rouhittuna

n.15-20 tippaa Tabascoa

2rkl valkosipuli-chili kastiketta

loraus soijaa

Resepti on hyvin yksinkertainen, mutta se on uskomattoman helppo kämmätä. TÄRKEIN asia kotikebabin tekemisessä on se, että liha on KUNNOLLA vaivattu. Ei riitä se, että hieman käsin tai kauhalla painelee taikinaa, vaan se on käsiteltävä kunnolla (muuten lopputulos on mureke)! Laitoin kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja annoin koneen pyöritellä taikinaa sellaiset 15 minuuttia.. valmis lihamassa näyttää koostumukseltaan hyvin tahnamaiselta. Muotoile lihasta pötkylä ja kääri se folion sisään TIUKASTI (taas kohta, jossa homma voi kusaista). Laita pötkylä n.100-125 asteiseen uuniin muutamaksi tunniksi.. älä yritä HUIJATA, sillä muuten tuloksena on taas se surullisenkuuluisa lihamureke, jonka valmistaa huomattavasti vähemmällä vaivalla. Jos olen nyt malttanut odottaa sen muutama tuntia, niin sinulla pitäisi olla uunista ulos tulossa köntti herkullista lihaa. SEIS!! Älä kiirehdi.. anna lihan vetäytyä kunnolla.. tällöin maut pääsevät hienosti tasaantumaan ja liha vetäytymään. Jos kuitenkin olit ahne ja menit syömään kepsusi, niin et saa koskaan tietää, kuinka hyvältä se voisikaan maistua kunnolla vetäytyneenä =) Oletetaan, että olet ottanut lihan uunista, etkä ole vielä syönyt sitä.. nyt onkin sitten hyvä aika valmistaa lisukkeet, jotta nautinto on täydellinen. Itse tein seuraksi ranskalaiset joihin kulutin seuraavia aineita:

4 perunaa tikkuina

2rkl öljyä

1tl suolaa

Tein ranskalaisista reilunkokoisia tikkuja ja maustoin ne öljy-suolaseoksella. Laitoin uunipellille 225 asteeseen, kunnes olivat mukavan värisiä.

Lisäksi kuuluu myös ehdottomasti vihersalaatti sekä tulinen tomaattikastike, joka valmistuu suurinpiirtein näin:

Tölkki chilitomaattimurskaa (Eldorado)

Maun mukaan jalapenoja pilkottuna

Yrttejä, chilijauhetta+ muita mausteita fiiliksen mukaan =)

Laita kaikki aineet yrttejä lukuunottamatta kattilaan ja anna tekeytyä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 45-60 minuutin ajan. Mitä kauemmin jaksat odotella, sen parempi on lopputulos. Lisää mahdolliset yrtit vasta haudutuksen loppuvaiheessa, jotta antavat paremmin makua.

Jos ja kun olet malttanut tehdä kaiken kiireettä ja rauhassa, on sinulla nyt edessäsi lähestulkoon täydellisyyttä hipova kotikebabannos. Helpommalla tietysti selviää ostamalla annoksensa joko lähikaupan einestiskiltä tai naapuritalon kepappipaikasta.. suosittelen kuitenkin kokeilemaan, sillä maku on kuitenkin hivenen erilainen. Vinkki: Hyvin vetäytyneestä lihaköntsästä saa siivuja esim. pehmeälle juustolle tarkoitetulla juustohöylällä.

488435.jpg

Kuva on taattua Pekkateemulaatua eli suomeksi sanottuna aika hanurista.. mutta eipä tässä itku auta. Yritän kovasti säästää parempaa kameraa varten =)